Oceni
  • 3.50 / 5 5
(2 votes)

Smilj ali njegovo latinsko ime  Helichrysum italicum –  izraža značilno barvo in okolje, ki ga potrebuje – helios pomeni sonce in chrysos pomeni zlato. Že od pradavnine je simbol za brezčasnost in neminljivost. Njegovi tudi suhi cvetovi še dolgo oddajajo za nekatere omamen vonj, ki  uravnava pretok subtilnih energij in odpravlja depresijo. Vonj nas spominja na morje, na nežne večere ob obali. Ko ga enkrat zaznamo in osvojimo je nekaj najlepšega, kar nam polepša dan, ogreje srce in nas napolni s pozitivno  energijo sonca.

Smilj … za nekatere omamna, mehka vonjava spominja na kari, druge na sladki med, nekaterim je vonj rastline nadležen ali pa se zanj ne zmenijo. Zelišče raste v grmičkih, svetlozelene do srebrnkaste barve in ima izrazito  rumene sončne cvetove v klobučkastih socvetjih, ki cvetijo od junija do avgusta.

Rastlina potrebuje veliko sonca in malo vode

Cvetovi rastline imajo  eno najmočnejših koncentracij hlapljivih olj zato ga ob visoki vročini zavonjamo že od daleč. Zaradi izjemnih lastnosti in koristi smilja je najbolj cenjena uporaba eteričnega olja,  tako  v zdravstvu kot tudi v kozmetiki. Smilj je značilna sredozemska rastlina, ki ljubi toploto, sonce in tla, v katerih se voda ne zadržuje.  V naravi ga vidimo, ko raste iz drobne razpoke v večjem kosu kamna ali v peščenih in močno odcednih tleh. Je nezahtevna rastlina, najpomembnejša sta ji sonce in toplota, kar pa ima na otoku Lošinju v izobilju. Nabiralcev, ki na različne načine tudi uničujejo rastlinje (ruvanje korenin, nepravilni odrez…) je vse več. Močno pretirano nabiranje te rastline pa je prav zato  vodilo v njeno delno zaščito.  Za pridobivanje eteričnega olja laškega smilja je treba rastlino pravilno nabrati – požeti. Kakovost eteričnega olja je odvisna od načina nabiranja rastline in predvsem, da je bila rastlina nabrana ob pravem času. Požete dele  je potrebno destilirati prej kot v 24 urah, saj je eterično olje v rastlini zelo hlapljivo.

Rastlina za večno mladost

Že stari Grki so smilj poimenovali »večno mlad« saj so očitno dobro poznali predvsem njegovo posebno lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes ohranja ta sloves kot »immortelle« v francoščini ali »everlasting« v angleščini. Le kdo si ne želi nesmrtnosti ali vsaj navidezno upočasnjenega staranja?  Eterično olje smilja poživlja in obnavlja kožo, zato so kozmetični izdelki s smiljem zelo iskaniZlatemu izdelku Kremi za obraz SMILJ http://www.mirta.si/izdelek/krema-za-obraz-smilj in priljubljenemu Lifting serumu  za obraz  http://www.mirta.si/izdelek/lifting-serum    so se na jesen v družino izdelkov naravne kozmetike MIRTA pridružili še razkošni

Vsi izdelki so 100-odstotno naravni in primerni za vse vrste kože.  Pripomorejo k zmanjševanju starostnih gub, uravnavajo pigment kože  in zaradi velike vsebnosti vitamina E prispevajo k regeneraciji kože.   Poleg tega smilj deluje antiseptično in čisti kožo, pospešuje  proizvodnjo kolagena in izboljšuje  mikrocirkulacijo kože.

Deli:
More in this category: Naravna nega in čudovit dan » Zlata jesen na vašem obrazu » Rada imam sonce » Vrnitev k naravnemu milu » Kot bi v kopalnico posijalo sonce » Sončna opeklina, o ne…. » Ali naj se izpostavljamo sončnim žarkom ? » Naj bo sonce naš prijatelj » Dezodoranti za užitek » DEZODORANTI za na POČITNICE » Dezodorant, ki deluje » Učinkoviti dezodoranti za ves dan » Neprijetne vonjave okoli nas » Smilj in Sonce – rumeno zlato » Odločimo se za zeleno » Gube niso vedno znak starosti » V spomladanski korak proti celulitu » S pomladjo nas obiščejo tudi vitamimi  » Pomladanska preobleka za našo kožo » Prihaja najlepši letni čas pomlad » Lepo je tisto, kar imamo radi » Vonj in barva narave » Dezodorant iz narave in adijo neprijetne vonjave » Živo obstaja z razlogom » Sivka – princeska vijoličnih polj » Naužijmo se sonca » Privoščimo si drugačnost…tudi na sebi » Nepopisana knjiga…. naj bo v njej tudi del narave » Skok v Novo leto » Darila, šest zdravnikov in samospoštovanje » Darila … in praznični mesec december » Naj bo naša koža sveža in sijoča tudi pozimi » Zima, zima bela in vesela » Nered v vaši kopalnici » Nega in najlepša leta » Optimizem za hladne jesenske dni » CITRUSI za dobro počutje in veselo razpoloženje » SMILJ – zlato sonce skozi vse leto » SIVKA, jo imate radi in ali poznate njene učinke » Jesen, čas za nov začetek » Katere naravne sestavine privoščite vaši koži » Največ za svojo kožo naredite sami » Ko se koža stara ji privoščimo naravo » Zlezimo si malo pod kožo » Ko zadiši po naravi in je pod teboj morje… » Jutranji tek pod borovci » Čudovita narava ob Soči » V poletno naravo na Roglo in Lovrenška jezera » V hlad ob Belopeškem jezeru s kolesi » Poletna osvežitev na reki Kolpi » Na Češko kočo ali tudi v gore brez neprijetnega vonja po potu » Brez neprijetnega vonja potenja – tudi ko »športamo« » Poletje, počitnice in nagrada » Ni poletja brez znojenja ali dezodorant MIRTA je res “carski” » Povezani z naravo » Če se nam zgodi…. sončna opeklina » Za lepo in zdravo zagorelo polt » Prijateljujmo s soncem » Kozmetika za poletje » Kozmetika pred našim štetjem » Diamanti na vaši koži » ABC nega narave v kozmetičnem salonu » Vračanje k naravi – vračanje k naravnim izdelkom » Najboljša kozmetika je narava…. » Meni je všeč…. » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – drugi del » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – prvi del » Kaj je v steklenički na vaši kopalniški polički ? » Je vaša koža čebula, pomaranča ali breskev ? » Sodelovanje z naravo » Naravna kozmetika – kaj je to ? » Narava se prične v kopalnici » Naravna kozmetika – naravni dezodoranti MIRTA in adijo neprijeten vonj » Imejmo se radi » Prihajamo na slovenski trg z nežno naravno kozmetiko otoka Lošinja »
Prejšna objava Kot bi v kopalnico posijalo sonce
Naslednja objava Vrnitev k naravnemu milu

Dodaj komentar