Oceni
  • 0.00 / 5 5
(0 votes)

Smilj ima zlato rumene cvetove kot sonce in tudi njegovo latinsko ime, Helichrysum italicum, izraža značilno barvo in okolje, ki ga potrebuje (helios pomeni sonce in chrysos pomeni zlato). Že od pradavnine je simbol za brezčasnost in neminljivost. Spominja nas na sonce, ki se nam radodarno razkazuje v komaj dobro začeti pomladi in zato si danes podrobneje poglejmo nekaj značilnosti Smilja in Sonca.

Smilj je drobni grmiček z intenzivnimi rumenimi cvetovi in značilnim vonjem. Nekatere omamna, mehka vonjava spominja na kari, druge na sladki med , nekaterim je vonj rastline nadležen ali pa se zanj ne zmenijo. Je  zelišče, ki ga pravilno imenujemo Laški smilj. Raste v grmičkih, svetlozelene do srebrnkaste barve in ima izrazito  rumene sončne cvetove v klobučkastih socvetjih, ki cvetijo od junija do avgusta. Zaradi izjemnih lastnosti in koristi smilja je najbolj cenjena uporaba eteričnega olja,  tako  v zdravstvu kot tudi v kozmetiki.

Že stari Grki so smilj poimenovali »večno mlad« saj so očitno dobro poznali predvsem njegovo posebno lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes ohranja ta sloves kot »immortelle« v francoščini ali »everlasting« v angleščini. Eterično olje smilja poživlja in obnavlja kožo, zato so kreme s smiljem zelo iskane. Primerne so tudi za občutljivo kožo. Pripomorejo k zmanjševanju starostnih gub, uravnavajo pigment kože  in zaradi velike vsebnosti vitamina E prispevajo k regeneraciji kože.   Poleg tega smilj deluje antiseptično in čisti kožo, pospešuje  proizvodnjo kolagena in izboljšuje  mikrocirkulacijo kože. Njegov vonj uravnava pretok subtilnih energij in odpravlja depresijo, spominja nas na morje, na nežne večere ob obali. Ko ga enkrat zaznamo in osvojimo je nekaj najlepšega saj  nam polepša dan, ogreje srce in nas napolni s pozitivno  energijo sonca.

In Sonce je vir energije. Daje nam veselje do življenja, ljubezni , odnosov in zdravja in na naše življenja vpliva veliko bolj kot zneski na bančnih računih. Pa vemo koliko sonce resnično poznamo in cenimo?  Čas je, da se lotimo lastne energijske prenove in se znova približamo spregledanim močem narave. Čas je, da se vrnemo k svetlobi, kot naši osnovni energiji. Torej odprimo »polkna« v svojih glavah in spustimo v prostor sonce.

Znanstveniki so ugotovili, da smo danes na soncu le 5% tistega časa, kot so ga s soncem preživeli naši predniki pred 100 leti.  To vendar ni mogoče, saj imamo občutek , da smo na soncu mnogo dlje. Ampak to, da gledamo sonce skozi okno ne šteje in to, da smo z njim pod vetrobranskim steklom avtomobila tudi ne. 5% pomeni vsak dan vsaj pol ure sonca. A nam  to uspe?  Sonce nam daje vitamin D in ugotovljeno je,  da ima le-ta pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj je vpleten v vsako telesno celico. Zato se nas mora sonce dotikati. Druženje s soncem je prijetno, vendar  se ga je treba tudi naučiti, če hočemo, da bomo ob prijateljevanju z njim zares dobili tisto , kar si želimo, kar je zdravo in kar nam bo koristilo tudi jeseni, pozimi in vse do naslednjega poletja. Sonce v majhnih, razumnih količinah je zdravilo, saj spodbuja nastajanje vitamina D, snovi, ki je nujno potrebna za oblikovanje in ohranjanje zdravih kosti. V velikih prekomernih količinah pa je lahko poguba, saj nespametno prijateljevanje s soncem v prvi vrsti lahko povzroča nevarne opekline in posledice so lahko razne bolezni kože. Ob tem  tudi povzroča izgubo prožnosti kože, njeno staranje in nastanek gub.  Zato prijateljujmo s soncem v dopoldanskih in poznih popoldanskih urah. Preveč sonca škodi, premalo pa tudi. Za naše prijateljevanje si moramo vzeti pravi čas,  kožo počasi spoznavati s soncem in prijateljstvo bo trajalo večno.

Oba današnja »rumenčka«  sta vir pozitivne energije in prvega boste našli v kremi za obraz Smilj http://www.mirta.si/izdelek/krema-za-obraz-smilj in Lifting serumu Smilj http://www.mirta.si/izdelek/lifting-serum-7, v manjši količini  – za tiste, ki jim vonj najbolj ne odgovarja – pa v  Losjonu za telo Pomaranča & Grenivka  http://www.mirta.si/izdelek/losjon-za-telo-pomaranca-grenivka  in kremi za roke Pomaranča http://www.mirta.si/izdelek/krema-za-roke.  Sonca v naše škatlice nismo zaprli, naj bo na voljo vsem…, lahko pa vam prijateljevanje s soncem polepšamo in zato smo pripravili naravno zaščito v maslu za sončenje MIRTA http://www.mirta.si/izdelek/maslo-marmelada-za-soncenje-100-g.

Želimo vam prijetno druženje s soncem in naravo v toplih pomladnih in prihajajočih poletnih dneh.

Deli:
More in this category: Naravna nega in čudovit dan » Zlata jesen na vašem obrazu » Rada imam sonce » Vrnitev k naravnemu milu » Smilj – rastlina večne mladosti » Kot bi v kopalnico posijalo sonce » Sončna opeklina, o ne…. » Ali naj se izpostavljamo sončnim žarkom ? » Naj bo sonce naš prijatelj » Dezodoranti za užitek » DEZODORANTI za na POČITNICE » Dezodorant, ki deluje » Učinkoviti dezodoranti za ves dan » Neprijetne vonjave okoli nas » Odločimo se za zeleno » Gube niso vedno znak starosti » V spomladanski korak proti celulitu » S pomladjo nas obiščejo tudi vitamimi  » Pomladanska preobleka za našo kožo » Prihaja najlepši letni čas pomlad » Lepo je tisto, kar imamo radi » Vonj in barva narave » Dezodorant iz narave in adijo neprijetne vonjave » Živo obstaja z razlogom » Sivka – princeska vijoličnih polj » Naužijmo se sonca » Privoščimo si drugačnost…tudi na sebi » Nepopisana knjiga…. naj bo v njej tudi del narave » Skok v Novo leto » Darila, šest zdravnikov in samospoštovanje » Darila … in praznični mesec december » Naj bo naša koža sveža in sijoča tudi pozimi » Zima, zima bela in vesela » Nered v vaši kopalnici » Nega in najlepša leta » Optimizem za hladne jesenske dni » CITRUSI za dobro počutje in veselo razpoloženje » SMILJ – zlato sonce skozi vse leto » SIVKA, jo imate radi in ali poznate njene učinke » Jesen, čas za nov začetek » Katere naravne sestavine privoščite vaši koži » Največ za svojo kožo naredite sami » Ko se koža stara ji privoščimo naravo » Zlezimo si malo pod kožo » Ko zadiši po naravi in je pod teboj morje… » Jutranji tek pod borovci » Čudovita narava ob Soči » V poletno naravo na Roglo in Lovrenška jezera » V hlad ob Belopeškem jezeru s kolesi » Poletna osvežitev na reki Kolpi » Na Češko kočo ali tudi v gore brez neprijetnega vonja po potu » Brez neprijetnega vonja potenja – tudi ko »športamo« » Poletje, počitnice in nagrada » Ni poletja brez znojenja ali dezodorant MIRTA je res “carski” » Povezani z naravo » Če se nam zgodi…. sončna opeklina » Za lepo in zdravo zagorelo polt » Prijateljujmo s soncem » Kozmetika za poletje » Kozmetika pred našim štetjem » Diamanti na vaši koži » ABC nega narave v kozmetičnem salonu » Vračanje k naravi – vračanje k naravnim izdelkom » Najboljša kozmetika je narava…. » Meni je všeč…. » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – drugi del » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – prvi del » Kaj je v steklenički na vaši kopalniški polički ? » Je vaša koža čebula, pomaranča ali breskev ? » Sodelovanje z naravo » Naravna kozmetika – kaj je to ? » Narava se prične v kopalnici » Naravna kozmetika – naravni dezodoranti MIRTA in adijo neprijeten vonj » Imejmo se radi » Prihajamo na slovenski trg z nežno naravno kozmetiko otoka Lošinja »
Prejšna objava Odločimo se za zeleno
Naslednja objava Neprijetne vonjave okoli nas

Dodaj komentar