Oceni
  • 0.00 / 5 5
(0 votes)

Citrusi imajo prijeten osvežilen vonj. So zimzelena drevesa, ki lahko dosežejo tudi 15 metrov višine, cvetovi so beli in izredno dišeči, plodovi pa sočni in vsebujejo veliko citronske kisline in vitamina C.

Vsi prav gotovo dobro poznate pomarančo, limono, mandarino  in grenivko, potem pa nekateri še klementino, bergamotko pa  limeto in pomelo…. Do nedavnega so citrusi vključevali enajst različnih vrst, pred kratkim pa so strokovnjaki določili, da so izvirni citrusi le trije: mandarina, pomelo in citrona. Med križane citruse so všteli vse ostale vrste: pomarančo, limono, grenivko, klementino, bergamot, kinoto, kombava in limeto. Ta klasifikacija sicer ni še splošno sprejeta, a že sedaj veliko večino citrusov strokovno zapisujejo z vmesnim znakom križca ali enostavno z »x«, kar pomeni, da gre za križanje, torej hibrid. Sliši se čudno, da je tako vsesplošno znan sadež, kot je pomaranča ali limona, le hibrid, vendar če poznamo osnovne podatke o njegovem gojenju, ju je strokovno gledano treba prišteti med umetno pridobljene rastline. Citrusi izhajajo iz jugovzhodne Azije. V starih časih so gojili te rastline predvsem za pridobivanje dišečih olj, pozneje (nekako pred 2000 leti) so začeli uživati tudi njihove  sadeže. Danes se citrusi gojijo povsod v subtropskem pasu, kjer je dovolj sonca in vlage ter temperatura ne pade pod ničlo. Kjer je podnebje posebno ugodno, citrusi lahko obrodijo dvakrat ali celo trikrat letno. Največ evropskih nasadov je v Sredozemlju.

Citrusi v kozmetiki

Citrusi s svojim prijetnim vonjem skrbijo za dobro počutje. Delujejo  protibakterijsko so pa lahko fototoksični, kar pomeni, da se po uporabi izdelkov z njimi ne smemo izpostavljati soncu, oz. jih ne nanašamo na predele, ki jih doseže sončna svetloba. Če oksidirajo lahko dražijo kožo, zato jih shranjujemo v dobro zaprti embalaži in jih ne izpostavljamo visokim temperaturam.

Sladka pomaranča  poskrbi  za dobro počutje in za dvig razpoloženja, pomirjanja in nas popelje v prijeten spanec. Koži pomaga pri razstrupljanju in jo varuje pred izsušitvijo. Primerna je za vse tipe kože, še posebej pa se njeno uporabo priporoča za nego razpokane, suhe in utrujene kože, saj jo vlaži, čisti in napenja, hkrati pa ji vrača lesk. Z njo se lahko borite tudi proti aknam in mozoljem. Ima nežne sprostilne in pomirjajoče učinke, po negi s pomarančo pa je koža pomlajena, mehkejša in globinsko očiščena.

Grenivka ima svež, citrusni vonj, ki energizira in dviga razpoloženje. Poskrbi za dobro počutje in pomiri glavobol. Primerna je za vse tipe kože. Grenivka se uporablja za izboljšanje  težav na koži, celjenju ran in kožnih alergijah.

Bergamotka, njeno dragoceno eterično olje na telo učinkuje izjemno blagodejno. Učinkovito je pri zmanjševanju tesnobnosti in izboljšuje razpoloženje ter pomaga, da lažje zaspite. Bergamotka ima svež, sladek citrusni vonj. Razveseljuje in sprošča, krepi samozavest in uravnava razpoloženje.

Mandarina  osvežuje, razvedri, navdihuje in s svojim prijetnim vonjem ustvarja veselo razpoloženje. Spodbuja krvni obtok in s tem izboljšuje napetost kože. Kožo mehča in deluje pomirjevalno.

In zakaj smo iz množice citrusov izbrali prav te?

Zato ker  sladko pomarančo in grenivko najdete v našem losjonu za telo  http://www.mirta.si/izdelek/losjon-za-telo-pomaranca-grenivka  in mandarino  ter bergamotko v dezodorantih , ki preprečujejo nastajanje neprijetnega vonja pri potenju.

Poklikajte, zaprite oči in globoko vdihnite njihov vonj. Naročite jih in  si poživite turobne jesenske dni z njihovimi vonji.

Deli:
More in this category: Naravna nega in čudovit dan » Zlata jesen na vašem obrazu » Rada imam sonce » Vrnitev k naravnemu milu » Smilj – rastlina večne mladosti » Kot bi v kopalnico posijalo sonce » Sončna opeklina, o ne…. » Ali naj se izpostavljamo sončnim žarkom ? » Naj bo sonce naš prijatelj » Dezodoranti za užitek » DEZODORANTI za na POČITNICE » Dezodorant, ki deluje » Učinkoviti dezodoranti za ves dan » Neprijetne vonjave okoli nas » Smilj in Sonce – rumeno zlato » Odločimo se za zeleno » Gube niso vedno znak starosti » V spomladanski korak proti celulitu » S pomladjo nas obiščejo tudi vitamimi  » Pomladanska preobleka za našo kožo » Prihaja najlepši letni čas pomlad » Lepo je tisto, kar imamo radi » Vonj in barva narave » Dezodorant iz narave in adijo neprijetne vonjave » Živo obstaja z razlogom » Sivka – princeska vijoličnih polj » Naužijmo se sonca » Privoščimo si drugačnost…tudi na sebi » Nepopisana knjiga…. naj bo v njej tudi del narave » Skok v Novo leto » Darila, šest zdravnikov in samospoštovanje » Darila … in praznični mesec december » Naj bo naša koža sveža in sijoča tudi pozimi » Zima, zima bela in vesela » Nered v vaši kopalnici » Nega in najlepša leta » Optimizem za hladne jesenske dni » SMILJ – zlato sonce skozi vse leto » SIVKA, jo imate radi in ali poznate njene učinke » Jesen, čas za nov začetek » Katere naravne sestavine privoščite vaši koži » Največ za svojo kožo naredite sami » Ko se koža stara ji privoščimo naravo » Zlezimo si malo pod kožo » Ko zadiši po naravi in je pod teboj morje… » Jutranji tek pod borovci » Čudovita narava ob Soči » V poletno naravo na Roglo in Lovrenška jezera » V hlad ob Belopeškem jezeru s kolesi » Poletna osvežitev na reki Kolpi » Na Češko kočo ali tudi v gore brez neprijetnega vonja po potu » Brez neprijetnega vonja potenja – tudi ko »športamo« » Poletje, počitnice in nagrada » Ni poletja brez znojenja ali dezodorant MIRTA je res “carski” » Povezani z naravo » Če se nam zgodi…. sončna opeklina » Za lepo in zdravo zagorelo polt » Prijateljujmo s soncem » Kozmetika za poletje » Kozmetika pred našim štetjem » Diamanti na vaši koži » ABC nega narave v kozmetičnem salonu » Vračanje k naravi – vračanje k naravnim izdelkom » Najboljša kozmetika je narava…. » Meni je všeč…. » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – drugi del » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – prvi del » Kaj je v steklenički na vaši kopalniški polički ? » Je vaša koža čebula, pomaranča ali breskev ? » Sodelovanje z naravo » Naravna kozmetika – kaj je to ? » Narava se prične v kopalnici » Naravna kozmetika – naravni dezodoranti MIRTA in adijo neprijeten vonj » Imejmo se radi » Prihajamo na slovenski trg z nežno naravno kozmetiko otoka Lošinja »
Prejšna objava SMILJ – zlato sonce skozi vse leto
Naslednja objava Optimizem za hladne jesenske dni

Dodaj komentar