Oceni
  • 0.00 / 5 5
(0 votes)

Včasih se nam zdi , da se nam narava maščuje, ker v vsakdanji gonji za zaslužkom nimamo  posluha za ekološko ravnovesje. Pojavljajo se novi virusi, nove bolezni, pestijo nas suše, požari, poplave, žuželke se noro množijo in nas ogrožajo. Ob vseh teh spremembah se je spremenilo tudi sonce.

Predenj se odpravimo na dopust razmislimo tudi o sončenju. Ali  naj se sploh izpostavljamo sončnim žarkom? Odgovor je pritrdilen, vendar previdno. Sonce je v majhnih količinah zdravo, v velikih pa pusti trajne posledice.

Spominjam se svoje mladosti, ko smo hodili na morje in poležavali na plaži od jutra do večera in se samo opoldne umaknili v kakšno senco. Takrat ni bilo zaščitnih krem s takšnimi ali drugačnimi faktorji, tudi olj za sončenje je bilo na policah trgovin zelo malo. Tudi senčnikov in raznih pokrival nismo uporabljali. In kljub vsemu je bilo sončnih opeklin malo, kožnega raka pa skoraj da nismo poznali. Tu ali tam se je komu olupil nos ali ramena in še to samo takrat ko je prišel na plažo brez podlage ( jogurtove barve) potem pa je dan ali dva pretiraval s sončenjem. Nismo poznali alergij na sonce, nismo imeli hudih opeklin ali kožnega raka in nič nismo vedeli o ozonskih luknjah.

Danes pa je vse drugače…. Zato je treba kožo še pred dopustom pripraviti na sončenje. Postopno vsak dan po malem, da dobimo podlago. Ko pa »gremo  na počitnice« pa čez dan počivajmo v senci, sonček pa nas se nas dotika le v dopoldanskih in pozno popoldanskih uricah.

Sredstva za sončenje se najbolje primejo suhe in hladne kože, zato se namažimo z njimi že 20 minut pred odhodom na sonce, da začnejo pravilno učinkovati. Zaščitne kreme niso učinkovite ves dan, zato se mažemo večkrat dnevno. V vročem poletnem dnevu se običajno znojimo, hladimo z vodo, si brišemo telo in s tem odstranjujemo zaščitno sredstvo. Predenj se ponovno namažemo , sperimo s kože sol in pesek, da se ne zmanjša učinek mazila in da se koža ne nadraži. Pri enakem zaščitnem faktorju nas najbolje varujejo gostejše kreme.

Torej, ko gremo na sonce upoštevajmo pomembne sončne modrosti:

  • kadar smo izpostavljeni soncu pozabimo na kolonske vode, parfume in se ne brišimo z osvežilnimi robčki , ker lahko ostanejo na koži rjave lise
  • šentjanževo olje povečuje občutljivost na sončno svetlobo, zato ga raje uporabimo po izpostavljenosti soncu
  • če nas kljub vsemu sonce opeče, se ne mažimo z oljem ali alkoholno vodo ampak koži privoščimo bogati hranljivi losjon ali sivkino vodico
  • depilirana koža je občutljivejša, zato je poleti depilacija na vrsti zvečer in nikakor ne zjutraj preden gremo na sonce
  • pozor, tudi pri oblačnem nebu lahko pridobimo opekline saj UV žarki prodrejo tudi skozi oblake
  • zaradi slane vode , vetra in sonca moramo dobro negovati tudi kožo na obrazu in ne varčujmo z dobrimi kremami za obraz in liftingi za okoli oči ter emulzijami za nego.
  • posvetiti se moramo tudi negi rok, koža na hrbtni strani roke je še posebej tenka in zato zelo občutljiva, torej je ne pozabimo namazati z zaščitno kremo.

Deli:
More in this category: Naravna nega in čudovit dan » Zlata jesen na vašem obrazu » Rada imam sonce » Vrnitev k naravnemu milu » Smilj – rastlina večne mladosti » Kot bi v kopalnico posijalo sonce » Sončna opeklina, o ne…. » Ali naj se izpostavljamo sončnim žarkom ? » Naj bo sonce naš prijatelj » Dezodoranti za užitek » DEZODORANTI za na POČITNICE » Dezodorant, ki deluje » Učinkoviti dezodoranti za ves dan » Neprijetne vonjave okoli nas » Smilj in Sonce – rumeno zlato » Odločimo se za zeleno » Gube niso vedno znak starosti » V spomladanski korak proti celulitu » S pomladjo nas obiščejo tudi vitamimi  » Pomladanska preobleka za našo kožo » Prihaja najlepši letni čas pomlad » Lepo je tisto, kar imamo radi » Vonj in barva narave » Dezodorant iz narave in adijo neprijetne vonjave » Živo obstaja z razlogom » Sivka – princeska vijoličnih polj » Naužijmo se sonca » Privoščimo si drugačnost…tudi na sebi » Nepopisana knjiga…. naj bo v njej tudi del narave » Skok v Novo leto » Darila, šest zdravnikov in samospoštovanje » Darila … in praznični mesec december » Naj bo naša koža sveža in sijoča tudi pozimi » Zima, zima bela in vesela » Nered v vaši kopalnici » Nega in najlepša leta » Optimizem za hladne jesenske dni » CITRUSI za dobro počutje in veselo razpoloženje » SMILJ – zlato sonce skozi vse leto » SIVKA, jo imate radi in ali poznate njene učinke » Jesen, čas za nov začetek » Katere naravne sestavine privoščite vaši koži » Največ za svojo kožo naredite sami » Ko se koža stara ji privoščimo naravo » Zlezimo si malo pod kožo » Ko zadiši po naravi in je pod teboj morje… » Jutranji tek pod borovci » Čudovita narava ob Soči » V poletno naravo na Roglo in Lovrenška jezera » V hlad ob Belopeškem jezeru s kolesi » Poletna osvežitev na reki Kolpi » Na Češko kočo ali tudi v gore brez neprijetnega vonja po potu » Brez neprijetnega vonja potenja – tudi ko »športamo« » Poletje, počitnice in nagrada » Ni poletja brez znojenja ali dezodorant MIRTA je res “carski” » Povezani z naravo » Če se nam zgodi…. sončna opeklina » Prijateljujmo s soncem » Kozmetika za poletje » Kozmetika pred našim štetjem » Diamanti na vaši koži » ABC nega narave v kozmetičnem salonu » Vračanje k naravi – vračanje k naravnim izdelkom » Najboljša kozmetika je narava…. » Meni je všeč…. » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – drugi del » »Vsake oči imajo svojega malarja« ali ljubimo lepoto – prvi del » Kaj je v steklenički na vaši kopalniški polički ? » Je vaša koža čebula, pomaranča ali breskev ? » Sodelovanje z naravo » Naravna kozmetika – kaj je to ? » Narava se prične v kopalnici » Naravna kozmetika – naravni dezodoranti MIRTA in adijo neprijeten vonj » Imejmo se radi » Prihajamo na slovenski trg z nežno naravno kozmetiko otoka Lošinja »
Prejšna objava Prijateljujmo s soncem
Naslednja objava Če se nam zgodi…. sončna opeklina

Dodaj komentar